Imbir jest popularnym korzeniem w większości indyjskich gospodarstw domowych. Głównym powodem jest jego wszechstronność. Można go używać do robienia soków, smoothie, a nawet jako dodatek do posiłków. Często spotykany w zielonych lub żółtych odcieniach, imbir ma łagodny ostry smak, dzięki czemu świetnie nadaje się do aromatyzowania potraw. Istnieje również kilka innych zastosowań imbiru. Jeśli więc planujesz dodać imbir do swojej listy zakupów, teraz jest na to idealny czas! Imbir można przechowywać i konserwować na różne sposoby, aby służył przez długi czas po zakupie. Aby dowiedzieć się więcej o przechowywaniu i konserwowaniu imbiru, czytaj dalej!
Na co zwrócić uwagę kupując imbir?
Imbir jest korzeniem, który rośnie w klimacie tropikalnym, a większość z nich jest produkowana w Chinach, Indiach, Tajwanie i Wietnamie. Kupując imbir, wybieraj te, które mają jędrną, gładką skórkę o żółtawym kolorze.
- Unikaj tych z suchą i pomarszczoną skórą, ponieważ są one stare i mogą nie smakować świeżo.
- Możesz również powąchać imbir, aby sprawdzić, czy ma świeży aromat.
Jeśli widzisz bardziej miękki lub kiełkujący imbir, unikaj jego zakupu, ponieważ jest on stary i stracił swój smak. Najlepszym czasem na zakup imbiru jest jesień. Imbir jest rośliną tropikalną, co oznacza, że ma krótki sezon wegetacyjny od lipca do października. Innym czasem, kiedy można kupić świeży imbir jest zima, ale są one uprawiane w szklarniach, więc nie są tak aromatyczne jak te uprawiane latem.
Jak przechowywać imbir w domu?
Jeśli chcesz przechowywać imbir przez długi okres czasu, będziesz musiał wybrać odpowiednią metodę. Przechowując świeży imbir, najlepiej trzymać go w papierowej torbie lub plastikowej torebce z otworami, które pozwolą na przepływ powietrza do środka i na zewnątrz. Unikaj przechowywania imbiru w lodówce, ponieważ sprawi to, że imbir straci swój smak. Aby imbir służył dłużej, możesz go również wysuszyć. Ta metoda sprawi, że imbir będzie trwały przez kilka miesięcy. Jeśli suszysz imbir, upewnij się, że suszysz go pod bezpośrednim światłem słonecznym. Możesz również użyć dehydratora, ale unikaj suszenia imbiru w piekarniku, ponieważ sprawi to, że straci on swój naturalny smak. Kolejną metodą jest przechowywanie imbiru w occie. Ta metoda pozwoli zachować świeżość imbiru nawet przez 6 miesięcy. Upewnij się, że używasz octu o 5% poziomie kwasowości. Możesz również zamrozić imbir, aby przechowywać go przez okres do 6 miesięcy. Upewnij się, że zamrażasz imbir w całości, w przeciwnym razie spowoduje to, że kawałki stracą swój aromat i będą źle smakować.
- Admin