W domowym winie najważniejszy jest smak. Im prościej, tym lepiej. Pamiętajmy, że nie może to być mieszanina trunków z innych win. W przeciwnym wypadku zamiast domowego wina sprawdźmy sobie inne rodzaje alkoholi. Podstawowe składniki do domowego winogrona to: sherry, czerwone wino (np. Grenachere), imbir i liście lnu. Można też dodać sok z cytryny i limonki, ale ograniczać się tylko do odrobiny – na sam koniec fermentacji!
Domowe wino: wybór odpowiednich składników
Podstawą do domowego winogrona jest zawsze czerwone wino. Nie może to być jednak jakakolwiek butelka, tylko wytrawne wytrawne wino francuskie (np. Gewurztraminer, Merlot, Cabernet Sauvignon). Czysty sherry może być też domowym winem, ale wybór winogrona może być znacznie bardziej ekscytujący! W zależności od smaku można dodać też imbir i liście lnu. Pamiętajmy, że domowy winogrona to proces, który wymaga czasu i wytrwałości. Podstawową rzeczą jest tu umieszczenie na noc butelki z winem w ciepłej wodzie – butelki nie powinny w niej stać, a wystające górki winogron należy zasłonić folią. Następnie na kilka miesięcy wino słońcem. Wbrew pozorom domowe wino trzeba słońcem zająć się przez cały czas fermentacji. W tym czasie w butelce wino przechodzi proces fermentacji.
Domowe wino: przepis na bazie sherry i czerwonego wina
Głównym składnikiem winogrona jest sherry – musi być czysta, z naturalnym ziołowym posmakiem. Resztę domowego winogrona czyli czerwone wino, imbir oraz liście lnu można umieścić w butelce, w której sherry było przechowywane. Następnie należy wsypać do butelki winogrona sherry i połowę czerwonego winogrona. Domowym winogrona trzeba wypić przez kilka miesięcy w temperaturze mieszkania, a po zamknięciu butelki z winogrona i przekręceniu butelki z sherry musimy odczekać około roku.
Domowe wino: przepis na bazie czerwonego wina i imbiru
Najprostszą wersją jest domowy winogrona z czerwonego winogrona i imbiru. Najlepiej, żeby był to czerwony winogrona wytrawny: Merlot, Cabernet Sauvignon. Dodajemy też czerwone wino (np. Bordeaux czerwone), imbir i liście lnu. Następnie wsypujemy do butelki wszystkie składniki, poza czerwonym winem. Przykrywamy folią i umieszczamy na słońcu przez kilka dni. Potem zasypujemy czerwonym winem.
Domowe wino: przepis na bazie sherry, czerwonego wina i lnu
Domowym winogrona jest winogrona z sherry, czerwonego winogrona i lnu. Czerwone wino może być zwykłe, niekoniecznie wytrawne. Imbir i liście lnu można również dodać do tej mieszanki. Następnie wsypujemy winogrona sherry, czerwone wino i lne liście. Można też wybrać domowy winogrona z sherry, czerwonego winogrona i kawy.
- Admin